Christina Tosi i ciasteczko Estée
STYL żYCIA: PIĘKNE SMAKOSZKI

Coś słodkiego

Ulubiony nuta zapachowa Estée inspiracją dla nowego, kultowego przepisu na ciasteczka

Żyłka do interesów i pozycja społeczna Estée Lauder nie budzą żadnych wątpliwości, a jej talent to tworzenia niezwykłych, charakterystycznych zapachów jest powszechnie znany. Najbliżsi przyjaciele Estée nie przestawali prosić o wyjawienie sekretu jej charakterystycznego zapachu - zaprojektowanej specjalnie dla niej kompozycji aromatycznych olejków, o której z dumą mawiała, iż należy do jej prywatnej kolekcji. W końcu ustąpiła wypuszczając na rynek w 1973 r. kwiatowy zapach o mocnej nucie serca złożonej z bułgarskiej róży pod znamienną nazwą Private Collection. Słodko pachnąca esencja z płatków kwiatowych na zawsze weszła do arsenału perfumeryjnego marki. W tym miesiącu wysoko ceniony różany ekstrakt Estée z buteleczki powędrował wprost do formy piekarniczej, co zawdzięczamy Christinie Tosi z Momofuku Milk Bar’s Christina Tosi. Róża pachnie słodko, a smakuje jeszcze lepiej. Poniżej przedstawiamy przepis Christiny, na podstawie którego i Ty możesz wyczarować prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Ciasteczka Estée

(przepis na 15-18 sztuk)

16 łyżek stołowych (lub 2 kostki) masła o temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki glukozy
1 jajko
2 krople ekstraktu różanego

Sucha mieszanka nr 1
1,5 szklanki zwykłej mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki koszernej soli

Sucha mieszanka nr 2
3 łyżki stołowe mrożonych suszonych truskawek
pół szklanki kruszonki na bazie mleka w proszku (przepis poniżej)

Przepis

1. Ucieraj masło, cukier, brązowy cukier i glukozę aż masa stanie się jasna i puszysta.
2. Dodaj jajka i wymieszaj.
3. Dokładnie oczyść ścianki miski miksera, dodaj mieszankę nr 1 i zmiksuj na wolnych obrotach.
4. Dokładnie oczyść ścianki miski miksera, dodaj mieszankę nr 2 i zmiksuj ostrożnie na wolnych obrotach. Uważaj, aby nie miksować zbyt długo.
5. Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując ją w ciasteczka przy użyciu łyżki do lodów (lub miarki odpowiadającej 1/3 szklanki). Uformuj wierzch ciasteczek w kopułę, owiń blachę do pieczenia szczelnie plastykową folią i wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.
6. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 st. C.
7. Poukładaj schłodzone ciastka w odległości co najmniej 10 cm od siebie na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz przez 5 minut, następnie odwróć blachę i piecz przez kolejne 3-5 minut aż ciasto lekko zbrązowieje na krawędziach.
8. Pozostaw ciasteczka na blasze do ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz lub do pojemnika ze szczelnym zamknięciem. W temperaturze pokojowej ciasteczka mogą być przechowywane przez 5 dni, w zamrażarce - przez miesiąc.

Kruszonka na bazie mleka

4 łyżeczki mleka w proszku
4 łyżeczki zwykłej mąki
1 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2,5 łyżki stołowej cukru
szczypta koszernej soli
2 łyżki stołowe (1/4 kostki) stopionego masła
2 łyżeczki mleka w proszku
3 łyżki stołowe stopionej białej czekolady

Przepis

1. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C.
2. Do średniej wielkości miski wsyp 4 łyżeczki mleka w proszku, mąkę, skrobię kukurydzianą, cukier i sól. Ugniataj dłońmi aż składniki połączą się ze sobą. Dodaj roztopione masło i mieszaj łopatką aż masa zacznie się dzielić na niewielkie okruszki."
3. Rozsyp okruszki na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i piecz przez 20 minut aż okruszki staną się sypkie, a Twoją kuchnię wypełni niebiański zapach masła. Pozostaw kruszonkę do ostygnięcia.
4. Rozdrobnij okruszki o średnicy większej niż centymetr i wsyp je do średniej wielkości miski. Dodaj 2 łyżki mleka w proszku i potrząsaj miską, aż mleko równomiernie pokryje całą kruszonkę.
5. Polej kruszonkę białą czekoladą i potrząsaj aż do uzyskania równomiernego pokrycia całości. Następnie potrząsaj miską co pięć minut, aż czekolada stwardnieje, a kruszonka przestanie się kleić. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamrażarce nie dłużej niż miesiąc.

Produkty z artykułu

Top