
Sałatka z granatem i jarmużem
Założyciele Bonberi przedstawiają przepis na sałatkę z wykorzystaniem super składników spożywczych, która rozświetli Twoją skórę od wewnątrz.
Każdy wybredny smakosz przyzna, że nie ma modniejszego dania od sałatki z jarmużem. Liściaste warzywo, które robi prawdziwą furorę zarówno w popularnych kawiarniach, jak i restauracjach serwujących dania haute cuisine, stało się główną atrakcją większości zbilansowanych posiłków. Założycielki bonberi.com - Vanessa Packer i Nicole Berrie - podkreślają, że jarmuż - zdrowy i pyszny, a przy tym pachnący i bardzo na czasie - jest również świetny na cerę. Poniżej Packer i Berrie przedstawiają własną interpretację popularnego przepisu, rozkładając na czynniki pierwsze wartości odżywcze każdego składnika sałatki, której każdy kęs doda Ci urody.

Składniki:
2 szklanki siekanego czarnego jarmużu bez łodygi
2 szklanki siekanego jarmużu kędzierzawego bez łodygi
Przydomek "promienne warzywo zielone" nie wziął się znikąd: bogaty w witaminę C i miedź, których przeciwzapalne działanie daje nam siłę i zdrowie, jarmuż jest również źródłem zbawiennej dla skóry witaminy A. Nasza rada: Aby łatwo przebić się przez barierę ochronną i wydobyć pełnię potencjału odżywczego tego bogatego w błonnik warzywa z rodziny kapustowatych, przed podaniem sałatki natrzyj liście kwaskowatym sosem (przepis poniżej).

1 szklanka siekanej endywii
Jako bogate źródło witaminy E, endywia wspomaga proces trawienia, oczyszczając nasz organizm z substancji toksycznych (a jej delikatny, orzeźwiający smak łagodzi gorycz jarmużu).
3 łyżki stołowe nasion granatu
Obfitujące w przeciwutleniacze granaty to kwintesencja zdrowej żywności! Chwalone za właściwości hamujące proces starzenia, wspomagają produkcję kolagenu, elastyczność i regenerację skóry i chronią ją przed wolnymi rodnikami.
3 łyżki stołowe siekanych orzechów włoskich
Znajdująca się w chrupiących orzechach witamina B i kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego nadają im smak i sprawiają, że korzystnie oddziaływają na pamięć.
Szczypta mielonego jalepeño
Pikantne papryczki jalepeño to bogate źródło witaminy C - silnej substancji przeciwutleniającej nadającej skórze zdrowy wygląd. Nasza rada: użyj świeżych papryczek jalepeño, które pod względem wartości odżywczej przewyższają papryczki marynowane lub sprzedawane w puszkach.
4 łyżki stołowe siekanej słodkiej cebuli

Składniki - sos do sałatki
4 łyżki stołowe tłoczonej na zimno organicznej oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe soku ze świeżej i soczystej cytryny organicznej
2 łyżki stołowe siekanej szalotki
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżki stołowe octu jabłkowego
Sól morska / pieprz do smaku
Przepis
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Osobno wymieszaj składniki sosu, a następnie ręcznie wetrzyj sos w liście jarmużu. Przed podaniem przybierz nasionami granatu i orzechami włoskimi.